Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A háztartás mindenkié

NO RUMLI

Egy jó kis szelektálás hétvégére?

2020. május 22. - norumli

Na, nem kell mindjárt arra gondolni, hogy a csodás, napsütéses hétvégét elszúrjuk egy unalmas pakolással és válogatással. A ház, lakás különböző területeit nem célszerű egyszerre kiszanálni. Lehet apránként, mondjuk hetente egy területet veszünk górcső alá. Kezdhetjük mindjárt a gyerekszobával. Észrevettétek, hogy a mai gyerekeknek közel tízszer annyi tárgyi játékuk van, mint nekünk volt anno? 

szelekta.jpgNéha a gyerekeknek is sok a rengeteg játék, azt sem tudják mivel játszanak

A fogyasztói társadalomban való létezés egyik mellékhatása, hogy rengeteg tárgy vesz körül minket. Talán elmondható, hogy háztartási és okos eszközökből, ruhából, nőknél cipőből, táskából biztos, gyerekeknél játékokból, - egyszóval mindenből - több van, mint amire valóban szükségünk lenne.

A szükségesség, jólét, és praktikum szempontjait azonban nem könnyű összeegyeztetni. Fontos alapelv: ne hagyd, hogy a tárgyak uralkodjanak feletted! Legyen átlátható a lakás, a ház amiben élsz. Aminek nincs helye, arra nincs is igazán szükség. Ha veszel valami újat, válj meg valami régitől. Hm..hm...nem könnyű feladat, de tanulható.

Vajon rá lehet-e szoktatni a gyermekünket arra, hogy szelektáljon? Arra kérni, hogy megváljon egyik-másik játékától? A mai modern világban a szülők, nagyszülők, rokonok, barátok többsége játékok garmadájával halmozza el a gyerekeket. Ki az, akinek nincs otthon 1 plüss állata sem? Kevés az a család, ahol kicsi gyerekek mellet ne egy mázsa játék lenne a házban, lakásban mindenhol. Én kiskoruktól fogva tudatosan tartottam alacsony szinten a játékok mennyiségét. „Játszunk rendet” írásomban már említettem, hogy nálunk a gyerekek a háztartásban előforduló, nem veszélyes használati tárgyakkal is szívesen játszottak. Vendégpapucsok és konyhai műanyag edények, gombok és csipeszek megannyi izgalmas alakú, anyagú és tapintású tárgy vesz körül minket, ami a gyerekeknek ugyanolyan élvezet felfedezni, mint akármelyik méregdrágán vásárolt játékot.

plussok.jpgMennyi plüss kell egy gyereknek?

Természetesen a pihe-puha figurák, logikai vagy társas játékok nem nélkülözhetőek a különböző életkorokban. Azt vettem észre, hogy manapság a legtöbb óvódás és kisiskolás korú gyermeknek nagyon-nagyon sok játéka van. A felével talán nem is játszanak.

A gyerekeim 1-3 éves korában  havonta cseréltem a különböző fajta játékokat. Időnként egy nagy dobozba  elraktam egyik-másik építő játékot, az 5 féle kirakóból kettőt egy időre pihentettem, vagy a fakockák kerültek éppen abba a dobozba, amelyiket pár hétre az ágy alá rejtettem. Addig felfedezték a nagy színes golyókat, amit fel lehetett fűzni egy madzagra, előkerültek a kisvasút elemei és újra lehetett pályát építeni, bábok, egy két plüss is kibújt a karton dobozból és máris hetekig újnak tűntek a rég nem látott játékok. Megfigyeltem, hogy melyik játékokkal játszanak a legtöbbet, azokat továbbra is szem előtt hagytam. Este átnéztem, mik azok, amikhez hetek óta nem nyúltak és azokat pakoltam el először. Ezeket 3-4 hét múlva egy varázslat keretében vettem elő újra. Így már könnyebb volt a többi játékot a dobozba rejteni és mivel az új játékokat hatalmas örömmel fogadták, az addig favorit építők és kirakók elvonulhattak pihenni.

Egy 2-3 éves gyereket még játszi könnyedséggel lehet bevonni egy ilyen „szelektálásba” és nagyon örülnek az izgalmas eseményeknek, amikor is elővarázsoljuk a dobozból, azokat a játékokat, amiket pár hete elrejtettünk. Ehhez hozzá tartozik, hogy egy kis mesével, történettel könnyedén elterelhetjük csimotánk figyelmét, ha éppen dacolni, ellenállni támad kedvük. Például: „A kirakón a macik azt súgták nekem, pihenni szeretnének, meghallották ezt a vájt fülű építőkockák és zoknibábok, és hamar a doboz felé vették az irányt, na erre az autók közül a piros és a sárga is jelezte szívesen pihenne a nagy ládában a többiekkel stb…”

Mi a helyzet a nagyobb gyerekekkel? Akik már ragaszkodnak a játékokhoz és az „enyém”- „tiéd” -„csak én játszhatok vele” korszakban vannak éppen. Egy 4-5 éves gyerekkel már másképpen kell kezdeni, ha előtte nem alakult ki ez a szokás. A helyhiány a játékos polcon bizony a túl sok játékkal kezdődik.

Egyszer kipakoltuk az összes játékot a szoba közepére, csoportosítottuk őket fajtánként és kupacba rendeztük.

Elromlott vagy letörött belőle egy darab Plüssök, bábok Autók, járművek
Kacatok Kirakók, társas játékok Építő játékok

 

Ezek után mindenki kiválogatta a kedvencét a kupacokból. Mondtam egy számot mennyit lehet, ez az adott kupactól függött. Például egy időben volt vagy 20-30 darab plüss állatkája a 3 gyereknek, és igazából nem játszottak vele, csak kapták. Igen, igen  hallom a reakciókat: „de anyaaaaaa olyan cukik, meg aranyosak, nem tudok megválni tőlük." Nem könnyű saját észérveinket a gyerekek érzelmi reakcióival közös nevezőre hozni, de nem lehetetlen. Szerintem fontos egy ilyen alkalomra a jó hangulat megteremtése, zene, a játékosság megkönnyíti dolgunkat. Néhány célzott kérdés, mondat is segítheti a folyamatot. 

-Mikor játszottál vele utoljára?

-Mi lenne, ha még itt lenne 2 hétig és aztán új helyre költözne?

-Ismerek egy kislányt/kisfiút aki nagyon örülne neki, mert nagyon kevés játéka van...

A plüssből mindenki kiválaszthatott maximum 5 darabot, és megbeszéltük, hogy a többinek új gazdát keresünk. Én nagyon figyeltem arra, hogy a kiszemelt leendő gazdi anyukáját megkérdezzem, szeretnének-e egyet, vagy még egyet, vagy még hármat. Aztán a játékok szelektálását gyakran kötöttem olyan időszakhoz, amikor tudtam ünnep (karácsony) jön és cipős-doboz akcióban, vagy segélyszervezeteknél fogadtak adományként jó állapotú játékokat. Családsegítő központok, alapítványok foglalkoznak azzal, hogy az év bármelyik szakaszában eljussanak a csomagok a rászorulókhoz. Szerintem nem baj, ha a gyerekeket érzékenyítjük, és ha hallanak olyan kortársaikról, akiknek fele annyi játékuk sincs, mint nekik, talán empatikusabbak lesznek. Tapasztalatom az, hogy könnyebben megválnak a játékaiktól ha elmeséljük nekik hova kerülnek, kinek szereznek vele örömet.

juhe_mi_maradunk.jpg

A plüssök után a legtöbb játékot is górcső alá vettük, és bizonyos kirakóktól, játékoktól megváltunk. Volt olyan helyzet mikor szerencsénk volt, mert a szomszédban, baráti körben, családban pont volt olyan gyermek, aki örült azoknak a játékoknak, amikkel már nem játszottak. A gyerekeknek a játékaiktól megválni nem könnyű. Mégis valahogy meg kell tanítani őket arra, hogy a kevesebb több. Nekünk szülőknek ebben nagy a felelősségünk. Minél korábban kezdjük velük együtt, annál könnyebb lesz nekik felnőtt korukban. Ezzel meg is tesszük az első lépést, hogy környezettudatosan gondolkodjanak majd. Nem kell mindig az új! Oda lehet adni az unokatesónak az alig használt játékot, ha letisztítjuk, biztosan örül neki. Nálunk hatalmas nagy öröm volt, amikor az 5 éves átadta egy 2 évesnek azt a játékát, amit nagyon szeretett, de már nem játszott vele.

Még egy jó tipp, ha gyereked gyűjtögető és kreatív típus. Nálunk a 8 éves fiamnál sokszor gyűlnek az "ezmégjóleszvalamire" kacatok. Egy darabig hagyom, hátha felhasználja. Időnként azért itt is ki kell válogatni az akár 1 évig is ott porosodó apróságokat. Mivel kiskora óta hozzászokott, így nem okoz már panaszokat, hamar megmondja mi az, amit nem is fog használni, vagy még sem kell.

kutyuknek.jpgPraktikus egy ilyen fakkos tároló a fiókban a kincseknek, kacatoknak

A mi településünkön évente megrendezett baba-mama börze is jó alkalom szokott lenni a nem használt játékok eladására. A mi gyerekeinknek iskolás koruk óta ebből van egy kis zsebpénzük.

Emlékszem az első ilyen alkalmon, a befolyt összeget egyből szétosztották és az utolsó fillérig ott a börzén elköltötték. A lányom (akkor 8 éves volt) egy csajos matricás füzetet választott, a fiúknak (6, 3 évesek voltak) pedig - az idősebbik döntött - egy elemmel működő daru volt a kiszemelt újdonság. Gondolhatjátok mennyire örültem, hogy végre megszabadultunk 2 doboznyi játéktól, most meg egy akkora játékdarut viszünk haza, ami a fél gyerekszobát elfoglalja. Hát nem tudtam lebeszélni őket, így hagytam had történjen, de sejtettem mi lesz a vége, ami később beigazolódott. Hazavittük, játszottak vele, azt hiszem egy hónapig volt izgalmas. A következő évben már a darut vittük a börzére és el is adták hamar, a második évben már az elosztott pénzt perselybe rakták és inkább gyűjteni kezdték.

Most, hogy már iskolások, általában a tavaszi szünetben és az iskolakezdés előtt szoktuk együtt kiválogatni a nem használt és felesleges holmikat, valamint ha börze van a faluban, arra nagyon készülnek. Amúgy van egy doboz a 3 éves unokatesónak, amibe neki gyűjtjük azokat a társasokat, kirakókat, ami nekünk már „bébis” de neki pár év múlva izgalmas lesz.

Szerintem az, hogy a közös terek szelektálását az iskolás gyerekeimmel (13,11,8) közösen csináljuk, annak köszönhető, hogy már kis koruktól fogva évente több ilyen alkalom része az életünknek.

Néhány hete a pajta rendberakása négyőnknek kb. fél óra volt. Részt vesznek benne, mert megszokták, tudják, hogy az élet része, a mindennapjainkat tesszük ezzel könnyebbé. Ezt az  eseményt jó kis zenével színesítjük, és közben sokat viccelődünk. Érdemes tehát kis korban kezdeni.

A következő bejegyzés a misztikus zokni-csipeszről fog szólni.

Szép hétvégét!

Borka

 

Pakolós zene

Nyafogás kivédés: rendrakás ritmusra hangolva

2020. május 08. - norumli

Mosogatás közben 2 éves porontyod a ruhádat cibálva azt mondta: anyaaaaaaa, én is mosogatni akarok! Másnap meg: én is főzni akarok! "Ehhez te még túl kicsi vagy. Édes kicsi bucómucóm majd anya megcsinálja."

Mondtad már neki?

Később, mikor már 4 évesen nagyobb és okosabb, sokan megpróbálják, hogy játékosan bevonják a tennivalókba, de nem alakul ki semmilyen rendszer, tudatosság a házi munkában, feladatokban. Szólnak a gyermeknek: gyere pakolj velem, csináljuk együtt! Ideig óráig működik, aztán a fáradtság vagy az időspórolás miatt hamar megtesszük helyettük.

Én azt figyeltem meg, hogy amikor még kicsik, ovisok voltak, sokkal jobban szerették az „életet játszani”, mint műanyag játékokkal főzőcskézni, és víz nélkül mosogatni. Valahogy ösztönből ráéreztem arra, hogy jó velük együtt az „életet játszani”. Ha felrakjuk a jövőbe látó szemüveget, akkor el tudjuk képzelni, hogy majd 4-5 évesen már önállóan el fogja pakolni a játékait, igazi „főzőset” játszik anyával a konyhában. 6-7 évesen már rendet rak a szobájában, szétválogatja a szennyest. 8-9 évesen akár fiú, akár lány, igenis tud mosogatni, teregetni, fát behordani, vagy éppen palacsintát sütni. Így 10-12 éves korára, már érdemben is részt tud venni a háztartási feladatokban. Erről bővebben itt.

mosogatok_3_1.JPG

                      1,5 évesen mosogatni érdekes felfedezés (2008)

Ha még csak például 2 éves a gyermeked, engedd, hogy ő is kipróbálja, ha szeretne teregetni, mosogatni, főzni, bármi olyat csinálni, amit nap mint nap tőled lát. Téged utánoz, az is izgalmas neki, amivel Te foglalkozol egész nap. Ezekre a "játékokra" épül minden későbbi tevékenység, ami a háztartásban elfordul. A játékok elpakolása is egy fontos momentum a mindennapokban. A rendrakás, és a házimunkák elvégzésében sok rajzos ábra és táblázat mellett a humor és a zene nagyon fontos része volt, és a mai napig az a családunkban. 

A pakolós zene

Mire jó? A nyafogás megelőzésére biztos. A kedvenc zenéjükkel mindig el lehetett őket csábítani egy jó kis házimunkára. Amíg énekel a bácsi/néni addig helyére rakjuk az építőkockákat. Amíg ez a dal szól bemasíroznak a játékok a dobozba. 5-10 perc, amíg ez a csodaszer hat, néha 15. :) Ovis gyerekeknél ez már hatalmas dolog! Nem is kell több, hiszen a cél az, hogy ne „muszájból” induljon a pakolás és házimunka, hanem jókedvvel, vidáman. Lego elpakoláshoz szerintem kötelező kellék. 

Biztos van sok-sok kedvenc zenétek, és ha rákapnak az ízére külön műfajok alakulhatnak ki. Így lehetőség van kifejleszteni a mosogatós, ablak pucolós, portörlős, ruha hajtogatós, és még sorolhatnám zenéket.

Most már ugye, hogy nagyok (13,11,8) a Gryllus Vilmos szóba se jöhet, pedig hogy imádtuk és kifejezetten ajánlott rendrakós ritmusai vannak! Egy időben nagyon szerették az Állati ABC-t Bíró Esztertől, de Ruttkai Bori, Halász Judit is a kedvencek közé tartoztak.

 Jelenleg „zúzósabb” házimunkákhoz az AC/DC Thunderstuck-ra pakolnak a fiúk, de van egy kedvenc dobos számunk, ami kedvcsináláshoz, nagytakarításhoz kiváló zene. Hagyom, hogy ők válasszanak. Néha fogom a fejem és forgatom a szemem, érzékelem, hogy ízlésük széles spektrumon mozog. Keveredik apa rockmúltja az én világzene és magyar népzene imádatommal, némi kortárs pop és rap is van a repertoárban. A lányos zenékért keményen megküzdünk, és mindenki kedvence sorra kerül, míg egy klasszikus együtt takarítunk – órát tartunk. Az István a király rockopera közös nevező, de veszélyes háztartási szempontból, mert Koppány dala, az olyan vezértánccá alakul, hogy olyankor a gyermek kevésbé hatékonyan végzi az ablakmosást. :-D

pakoloszene.jpg

 

Sok beszéd helyett, egy zenével könnyebb rávenni csimotádat a "kötelező" pakolásra

 

A legfontosabb, hogy legyen türelmünk bevezetni az új szokásokat, mint például a rumliból kivezető ösvényt, a rajzos ábrákat vagy éppen a pakolós zenét. Ahány gyerek, annyi féle reakció lehetséges, ne keseredjetek el, ha elsőre nem sikerül elvarázsolni újdonsült trükkünkkel a lurkókat.  Ha azt a mintát látják maguk előtt, hogy én, mint anya dudorászva, jókedvvel pakolok, takarítok, akkor ezt a szokást hamar leutánozzák. Eleinte egy-egy feladathoz elég egy-egy új szokás bevezetése. 

Engem is felpörget, ha ritmusosabb zene szól és máris vidámabban megy az ablakmosás, pakolás, csak az a baj, hogy ha porszívózunk akkor fel kell tekerni a volumét. Minden tiszteletem az empatikus szomszédainké :-D

Egy a lényeg, próbáld ki, amíg kicsik, hogy kedvenc zene szól, amíg pakoltok vagy egy feladatot végeztek. Lehet felöltözős zene, teregetős és anyával pakolós, meg önállóan elrakodós kedvenc zenétek. Ha rákap az izére a gyermek, akkor ő maga fogja kiválasztani, melyik zeneszámra mi mindent lehet csinálni.

Kié a háztartás? Lehet olyan, hogy mindenki jól érzi magát és anyaként nem rád szakad az egész háztartás? Tippeket, ötleteket keresel, hogyan vedd rá csimotádat a házimunkára, akkor kövesd a NO Rumli blogot. Ha szeretnél otthon egy rendszert kialakítani, akkor a Sikerösvényen lépésről lépésre megteheted velem.

Következő blogbejegyzés a szelektálásról fog szólni.

Játsszunk rendet!

Amikor a gyermekünk rumlit csap, éppen műalkotás készül

2020. május 02. - norumli

Bár már nagyok a gyerekeim és aktívan segítenek a háztartásban, a NO rumli blogban sokat fogok mesélni arról az időszakról, amikor totyogók és ovisok voltak. Ez az a korszak, amikor bámulatosan fogékonyak az új dolgokra, minden érdekli őket és játszva lehet kialakítani jó, bár sajnos rossz szokásokat is. Ha ebben az életkorban van a gyerkőc (ovis, bölcsis), akkor rengeteg eszköz, ötlet, és lehetőség van rá, hogy jól megalapozzátok a későbbi feladattudatos gyermek önbizalmát.

Tovább

Rajzoljunk rendet!

Egy kép többet mond ezer szónál

2020. április 27. - norumli

Rajzoljunk rendet!

Az elmúlt 9 évben a gyerekekkel olyan nagyon belejöttünk a napirendek, tennivalók ábrázolásába, hogy hiába nagyobbak már, ha megkérdezem: mondjam vagy rajzoljam, határozottan rávágják: Anya rajzolj! A házimunka ugyan nem olyan szórakoztató, mint a rajzolás, de egy figurális lista jobban keretet ad a tennivalóknak. Nem bonyolult ábrák ezek: pálcika emberek, állatok, bogarak, bármik lehetnek. Nálunk már gyakran ők rajzolják meg saját kis szimbólumaikat.

Tovább