A háztartás mindenkié

NO RUMLI

NO RUMLI

Pakolós zene

Nyafogás kivédés: rendrakás ritmusra hangolva

2020. május 08. - norumli

Mosogatás közben 2 éves porontyod a ruhádat cibálva azt mondta: anyaaaaaaa, én is mosogatni akarok! Másnap meg: én is főzni akarok! "Ehhez te még túl kicsi vagy. Édes kicsi bucómucóm majd anya megcsinálja."

Mondtad már neki?

Később, mikor már 4 évesen nagyobb és okosabb, sokan megpróbálják, hogy játékosan bevonják a tennivalókba, de nem alakul ki semmilyen rendszer, tudatosság a házi munkában, feladatokban. Szólnak a gyermeknek: gyere pakolj velem, csináljuk együtt! Ideig óráig működik, aztán a fáradtság vagy az időspórolás miatt hamar megtesszük helyettük.

Én azt figyeltem meg, hogy amikor még kicsik, ovisok voltak, sokkal jobban szerették az „életet játszani”, mint műanyag játékokkal főzőcskézni, és víz nélkül mosogatni. Valahogy ösztönből ráéreztem arra, hogy jó velük együtt az „életet játszani”. Ha felrakjuk a jövőbe látó szemüveget, akkor el tudjuk képzelni, hogy majd 4-5 évesen már önállóan el fogja pakolni a játékait, igazi „főzőset” játszik anyával a konyhában. 6-7 évesen már rendet rak a szobájában, szétválogatja a szennyest. 8-9 évesen akár fiú, akár lány, igenis tud mosogatni, teregetni, fát behordani, vagy éppen palacsintát sütni. Így 10-12 éves korára, már érdemben is részt tud venni a háztartási feladatokban. Erről bővebben itt.

mosogatok_3_1.JPG

                      1,5 évesen mosogatni érdekes felfedezés (2008)

Ha még csak például 2 éves a gyermeked, engedd, hogy ő is kipróbálja, ha szeretne teregetni, mosogatni, főzni, bármi olyat csinálni, amit nap mint nap tőled lát. Téged utánoz, az is izgalmas neki, amivel Te foglalkozol egész nap. Ezekre a "játékokra" épül minden későbbi tevékenység, ami a háztartásban elfordul. A játékok elpakolása is egy fontos momentum a mindennapokban. A rendrakás, és a házimunkák elvégzésében sok rajzos ábra és táblázat mellett a humor és a zene nagyon fontos része volt, és a mai napig az a családunkban. 

A pakolós zene

Mire jó? A nyafogás megelőzésére biztos. A kedvenc zenéjükkel mindig el lehetett őket csábítani egy jó kis házimunkára. Amíg énekel a bácsi/néni addig helyére rakjuk az építőkockákat. Amíg ez a dal szól bemasíroznak a játékok a dobozba. 5-10 perc, amíg ez a csodaszer hat, néha 15. :) Ovis gyerekeknél ez már hatalmas dolog! Nem is kell több, hiszen a cél az, hogy ne „muszájból” induljon a pakolás és házimunka, hanem jókedvvel, vidáman. Lego elpakoláshoz szerintem kötelező kellék. 

Biztos van sok-sok kedvenc zenétek, és ha rákapnak az ízére külön műfajok alakulhatnak ki. Így lehetőség van kifejleszteni a mosogatós, ablak pucolós, portörlős, ruha hajtogatós, és még sorolhatnám zenéket.

Most már ugye, hogy nagyok (13,11,8) a Gryllus Vilmos szóba se jöhet, pedig hogy imádtuk és kifejezetten ajánlott rendrakós ritmusai vannak! Egy időben nagyon szerették az Állati ABC-t Bíró Esztertől, de Ruttkai Bori, Halász Judit is a kedvencek közé tartoztak.

 Jelenleg „zúzósabb” házimunkákhoz az AC/DC Thunderstuck-ra pakolnak a fiúk, de van egy kedvenc dobos számunk, ami kedvcsináláshoz, nagytakarításhoz kiváló zene. Hagyom, hogy ők válasszanak. Néha fogom a fejem és forgatom a szemem, érzékelem, hogy ízlésük széles spektrumon mozog. Keveredik apa rockmúltja az én világzene és magyar népzene imádatommal, némi kortárs pop és rap is van a repertoárban. A lányos zenékért keményen megküzdünk, és mindenki kedvence sorra kerül, míg egy klasszikus együtt takarítunk – órát tartunk. Az István a király rockopera közös nevező, de veszélyes háztartási szempontból, mert Koppány dala, az olyan vezértánccá alakul, hogy olyankor a gyermek kevésbé hatékonyan végzi az ablakmosást. :-D

pakoloszene.jpg

 

Sok beszéd helyett, egy zenével könnyebb rávenni csimotádat a "kötelező" pakolásra

 

A legfontosabb, hogy legyen türelmünk bevezetni az új szokásokat, mint például a rumliból kivezető ösvényt, a rajzos ábrákat vagy éppen a pakolós zenét. Ahány gyerek, annyi féle reakció lehetséges, ne keseredjetek el, ha elsőre nem sikerül elvarázsolni újdonsült trükkünkkel a lurkókat.  Ha azt a mintát látják maguk előtt, hogy én, mint anya dudorászva, jókedvvel pakolok, takarítok, akkor ezt a szokást hamar leutánozzák. Eleinte egy-egy feladathoz elég egy-egy új szokás bevezetése. 

Engem is felpörget, ha ritmusosabb zene szól és máris vidámabban megy az ablakmosás, pakolás, csak az a baj, hogy ha porszívózunk akkor fel kell tekerni a volumét. Minden tiszteletem az empatikus szomszédainké :-D

Egy a lényeg, próbáld ki, amíg kicsik, hogy kedvenc zene szól, amíg pakoltok vagy egy feladatot végeztek. Lehet felöltözős zene, teregetős és anyával pakolós, meg önállóan elrakodós kedvenc zenétek. Ha rákap az izére a gyermek, akkor ő maga fogja kiválasztani, melyik zeneszámra mi mindent lehet csinálni.

Kié a háztartás? Lehet olyan, hogy mindenki jól érzi magát és anyaként nem rád szakad az egész háztartás? Tippeket, ötleteket keresel, hogyan vedd rá csimotádat a házimunkára, akkor kövesd a NO Rumli blogot. Ha szeretnél otthon egy rendszert kialakítani, akkor a Sikerösvényen lépésről lépésre megteheted velem.

Következő blogbejegyzés a szelektálásról fog szólni.

A bejegyzés trackback címe:

https://norumli.blog.hu/api/trackback/id/tr3115670126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása