A háztartás mindenkié

NO RUMLI

NO RUMLI

Ledolgozunk, rohangálunk, intézkedünk, hangolódunk vagy kipurcanunk az ünnepekre??

2020. december 13. - norumli

Újabb ledolgozós nap, még egy két feladat a munkahelyen, még kevesebb idő jut így év végére, akár az ünnepekre hangolódni, akár az ajándékok beszerzésére. Beszerzésére? Egyáltalán kigondolására. Persze a gyerekeknek ötletük van elég, de azért mérlegelni kell, nem lehet mindent karácsonyra. Aztán ott lappang a rejtett elvárásunk magunkkal szemben, a lakás legyen tip-top az ünnepekre, 5 féle sütit, 4 féle sós harapnivalót tervezünk, az ajándékok legyenek szépen becsomagolva, egy kis karácsonyi hangulat dekoráció is szép lenne, tyűűűű, a szomszéd már november végén felrakta a fényfüzért, én meg azt sem tudom hol a mienk…

Fejben mindent megoldottunk, de vajon a valóságban is így megy?

karacsonyimizera.jpg

 

Kedves Anyatársaim! Melyikünkkel nem fordult elő karácsony előtt, hogy végtelenek a feladatlistáink? Hogy mi anyák vagyunk a fő szervezők? Koordinálunk, előkészítünk, megrendelünk, elrejtjük az ajándékokat, kitaláljuk a menüt, bevásárlunk, természetesen a karácsony előtti utolsó munkahéten főnökünknek még megírjuk az utolsó beszámolót, vagy bemegyünk még napra, kicsit túlórázunk, nehogy két ünnep között zavarjanak minket valami elmaradt leadandó éves elemzés megírásával.

 A nagy hajtásban a szabadság alatt pedig enerváltan vonszoljuk magunkat…

A háztartási munkák végeláthatatlan sora valahogy mindig a nőkre szakad. Főleg amikor kisebbek a gyerekek (2-8 évesek). Akkor is, amikor óvoda, iskola szünet van. Együtt a család, de nagyobb a kupi, mindenki otthon van, elengedi magát, ami természetes. Az viszont szerintem nem természetes, hogy ebben az időszakban csak az anyák azok, akik el tudják végezni a házimunkát. Tudtátok, hogy a legfrissebb statisztikák szerint is az aktív korú nők napi 3-4 órát töltenek házimunkával?

Segítenek a gyerekek? Szuper! Néha többet ártanak – gondolod -, mert nem úgy tereget, nem úgy hajtogatja a ruhát, gyűrött maradt, a porszívózást meg már végképp nem bízod rá, hiszen azt sem tudja mire való! A konyhában, jaj, inkább ne, liszt mindenhol, tésztagalacsinok a papucs talpán... Ismerős ugye? 

kuktak.jpg

Néha nagyobb rumli van akkor, ha segítenek? (2011) 

Mégis azt mondom, engedd! Azért, hogy megszeressék a házimunkát, főzést, rendrakást...

Miről is szól a közelgő karácsony ünnepe? A feladatokról? Még mindig a stresszről? A „kirakatról”?

Talán most, hogy a Covid helyzet miatt nem mehetünk annyit, és hozzánk is kevesebben jönnek vendégségbe, itt a lehetőség arra, hogy bizonyos szokásainkat megvizsgáljuk, átértékeljük, és a változtassunk rajta, ha arra igényünk van.   

Hány évesek a gyerekek? 3? 5? 8? Mikor szeretnéd elkezdeni megtanítani nekik, hogy ahol élünk, a házunk, a lakásunk a mienk, közös, és a feladatok is a mieink, közösek? 

Szerintem legjobb óvódás korban, de legalább kisiskolás korban...

Sok-sok éves tapasztalatom van abban, hogy most 2020-ban a 13,11,8 éves gyermekeim aktívan részt vesznek a házimunkákban. Jegyzeteltem, figyeltem, leírtam sok mindent mit szeretnek, mivel értem el célt nálunk, hogy részt vegyenek a feladatokban. Sőt van olyan feladat, amit egyik-másik gyermekem nagyon szeret. A 8 éves nagyon szereti kihamuzni és begyújtani a kandallót, a legnagyobb szívesen tereget és a tiszta ruhákat is összehajtogatja, a középső pedig komplett ebédet főz. Igen, igen 11 évesen főz, ő például kiskorától kezdve szívesen segített a konyhában. 

abel_ebedet_keszit_1.jpgabel_ebedet_keszit_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Töltött burgonya a menü (2020)

Nálunk mikor iskolába járnak hétköznapokon is mindegyiknek van legalább egy 10 perces feladata! Hamar ki tudod számolni, az fél óra! Az rengeteg idő! Ajándék! Hétvégén pedig napi fél/egy óra aktív segítés biztos, hogy van. Több idő marad mesélni a gyermekeinknek, esetleg egy jó kis beszélgetés kerekedik lefekvés előtt. Ha vasárnapra kirándulást, pihenést, kalandozást tervezünk, akkor a szombati nap többet segítenek, hogy mindenki részesüljön a hétvége regeneráló hatásából. Így minőségi időt töltünk egymással.

Az ünnepi időszakok, pedig nekem nem arról szólnak, hogy én megszakadok ők pedig a „gép” előtt ülnek.

Sok családod ismerek, ahol ez ugyanígy van, ahol a gyerekek aktívan besegítenek a háztartásban, önállóak, meglátják a feladatokat.

Sok családod ismerek azonban, ahol nem így van. Ahol most, hogy kis vagy nagy kamaszok a gyerekek, bizony már kemény szócsaták vagy "okos eszköz" megvonások árán lehet valamiféle eredményt elérni.

Kedves anyatársaim, akiknek ovis és kisiskolások a gyermekeitek, nagyon jó helyzetben vagytok ahhoz, hogy Ti anyaként, szülőként megalapozzátok a feladattudatos gyermek útját a célig, ami nem más, mint az önállóság és általa a magabiztosság.

Blogomban olvashattok tippeket, ötleteket, történeteket, amik inspirálhatnak a hétköznapokban. Hamarosan Online Előszoba Workshopom időpontját is elárulom. Addig is ha kíváncsi vagy az aktuális hírekre, kövesd a blogom, iratkozz fel Csicsergő hírlevelemre, legyél a Home Mentor csoport tagja.

Békés, lelassulós adventi készülődést kívánok!

Üdvözlettel:

Borka

A bejegyzés trackback címe:

https://norumli.blog.hu/api/trackback/id/tr8216330614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása