A háztartás mindenkié

NO RUMLI

NO RUMLI

Valaki lakik a radiátorban...

Titkos lények az óvódás korú gyermekek otthonában

2020. december 20. - norumli

A Muklák és Pumukli típusú mindent összekeverő, szekrénybe nem bepakoló, sőt szekrényből kipakoló anyai szemnek sosem látható titkos lények a legfőképpen azokat a házakat és lakásokat kedvelik, ahol biztos van legalább egy 2-5 éves körüli gyerek. Ha több ilyen korú gyermek van, akkor meg hajaj a titkos lények, de sokan vannak!muklak.jpg

Lehet nálatok is ő kutyorog a radiátorban, vagy szöszmötöl az ágyneműtartóban, kotoncol a cipők között? Mit szeretnek csinálni?

A szépen elpakolt játékokat szanaszét hagyják, a ruhákat, amiket te szépen összehajtogattál előszedik. Főleg a gyerek szobákban tevékenykednek, gyerek holmikra specializálódtak. Némely izgalmas konyhai eszköz eltűnéséért is ők a felelősek. Ha a tölcsér, habverő, fakanál, befőttesüvegtető, netán gyermeked szobájából kerül elő, miután egy hétig kerested és már azt hitted a fáradtság miatt nem találod, akkor nyugodtan nyugodj meg, nem a gyermeked csente el, nem ő vitte ki a konyhaszekrény alsó polcáról, hanem személyesen Pumukli, Mukla, Ridikűl, Szétszórtata, Eltüntetea és hasonló nevezetű lény áll mögötte.

Nagyon szeretnek akkor előbújni, amikor a gyerekek oviban vannak, a szülők dolgoznak. Ha anyuka éppen egy kisbabával otthon éli tevékeny mindennapjait, akkor ezek a furcsa lények a nagyobb gyerek szobájában akár napközben is randalírozhatnak, amíg a mindent a "helyérepakolószófogadóegyeltalánnemdacolóédibédi" nagyobb gyerekünk az óvódában eszi a finomfőzeléket. 

               Ismerős kérdések...?            Ismerős válaszok...?
Hol van a sárga tölcsér?  Nem tudom
Nem vitted el véletlenül Pistikém?  Nem
Nézd csak itt van az építőjáték tetején, ki hozta ide? De anyaaaa az a kémény!!!
Hogy került ez ide? Nem tudom, nem én voltam 
De drága mucikám, ezt kereste anya a múltkor, emlékszel? Nem

          

Tudom, tud ennél bosszantóbb dolog is történni egy hétköznapi háztartásban. Ha nagyon elszemtelenedtek, beviszik a kekszet, almacsutkát a gyerekszobába és különböző helyeken szanaszét hagyják, a legdurvább, amikor szotyi héjat rejtenek egy íróasztal fiókba.!!!!

holvana.jpg

 

Minden „nem tudom” „nem én voltam" válasz, amit gyermekedtől kapsz, a keresett tárgyak hollétére vonatkozóan egyre jobban megerősíti a tényt, hogy a fent említett titkos lényekből legalább egy nálatok lakik.

Elűzni? Elkergetni? Megsemmisíteni? Netán hülyeségnek nem létezőnek kikiáltani?

Nem szabad a saját és gyermekünk érdékében!!!!

 Vegyük elő a képzelő erőnket és fantáziánkat és játsszuk velük tovább ezt a történetet. Emlékezzünk vissza saját gyerekkorunkra, melyik mesehőssel keltünk, melyikkel azonosultunk, melyikkel beszélgettünk játék közben? Vajon nem hasonló párbeszédek zajlottak köztünk anyukánkkal, amikor mi voltunk 4-5 évesek?

Ha egy elképzelt lény kell ahhoz, hogy gyermekünk a helyére tegye a cipőjét, ruháját, játékát ám legyen! Ha Muklára és Pumuklira lehet fogni, hogy eltűntettek dolgokat, miért ne? Csimotád örömmel fog nyomozni a rég elrejtett sárga tölcsér után, vagy ha azt mondod, nézd ez a fránya Szétszórtata már megint kihajította a cipődet a szekrényből, akkor garantálom, hogy hamarabb fogja kedvenc lábbelijét a helyére tenni. 

Miért? Mert ebben az életkorban a gyerekek szeretnek szerepeket játszani, kedvenc mesefigurájuk szerepébe bújni. Szeretnek játszani, az életet játszani, mások bőrébe bújni és a mese, a mesehősök eszközeivel sokkal könnyebb kommunikálni velük, mint egyszerű utasításokat, kéréseket megfogalmazni. Játsszunk rendet írásomban erről még részletesebben írok. 

Nálunk anno (2011-2016)  Pumuklit én emlegettem, azt sem tudták mi fán terem, ki az, hiszen más mesék voltak akkor is és ma is már porondon. Megmutattam nekik egy-két részt a jó öreg Edelmeister és manója meséiből. Aztán megismertük Sven Nordquist zseniálisan illusztrált Findusz könyveit, amiben a muklák a föld alatti birodalmukba cipelik az öreg Pettson különböző kacatjait. 

Minden családban meg vannak a saját kedvenc történetek, mesék, mesehősök, amik és akik segítségével könnyebben rávehetjük éppen dacoló, nem akarom fázisban lévő gyerekünket egy kis rendrakásra, segítésre. 

 A mesék, a meseszereplők, a játékosság egy nagyon fontos eszköz, a gyerekek rendre szoktatásában. Talán vég nélküli harcnak tűnik, és nehéz olykor, mikor minden próbálkozásunkra nem a válasz, vagy a szelektív hallás következtében el sem jut a címzetthez a kérésünk.

Mára már kinőtek a manók és muklák korszakából. (8,11,13 évesek). Tovább kell lépni, új hősök mindig akadnak....Tudtátok, hogy egy igazi jedi harcos és a legtöbb focista (Neymar, Firmino, Mané) mind a helyére pakolta a cuccait és szorgalmasan segített az anyukájának a háztartásban? 

Ha ovis korú gyerekeid vannak, jó helyzetben vagy! Érdemes időben elkezdeni a terelgetést a No Rumli útján, erről fogok mesélni a két ünnep között és majd januárban is. Érdekel? Katt ide.

Üdvözlettel: Borka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://norumli.blog.hu/api/trackback/id/tr3216351916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása